In december 2016 ben ik afgestudeerd aan de fotoacademie te Amsterdam. Tijdens mijn afstudeerproject is de ‘Verderkijkdoos’ ontstaan. Deze is tijdens mijn eindexamenexpositie zo goed ontvangen dat ondertussen er officieel octrooi verleend is, merknaamregistratie een feit, de productie gestart en de website in volle ontwikkeling is.

 

 

Wie ben ik

 

Merle van de Veerdonk

 

Een moeder van 3 geweldige kinderen.

Een partner van een ontzettend, leuke, lieve man.

Een sportieveling die hardlopend, skiënd, tennissend, fitnessend of heerlijk wandelend ruimte maakt voor nieuwe creatieve ideeën.

Een beeldmaker die gebruik maakt van fotografie, scans, objecten en tekeningen om beelden te creëren die verhalend, speels, vervreemdend en fictief zijn. Die de uitdaging aan gaat om van alledaagse voorwerpen iets nieuws en spannends te maken. Die de drive heeft om de kijker te verleiden een eigen verhaal bij de beelden te bedenken.

Een ontwerper om de creativiteit en fantasie weer op te laten bloeien in mensen.

 

 

Waarom

 

Kinderen zijn altijd mijn inspiratiebron geweest. Misschien wel omdat ik die onbevangenheid mis, want naarmate je ouder wordt neemt de onbevangenheid af. Luisteren naar de juf, handelen volgens de regels. Zo passen de kinderen binnen “het systeem.” Het authentiek en onbevangen kunnen reageren op het hier en nu, maakt steeds meer plaats voor “hoe het hoort.”

 

Wat kan ik ervan genieten, als ik weer eens met de kinderen van de duinen ren of weer verstoppertje doe met ze. Op onze rug in het gras naar de wolken kijken en bij deze wolken verhalen verzinnen, samen met een liedje meeschreeuwen of gekke bekken trekken. Alles lijkt daarna veel zonniger, terwijl er feitelijk niets is veranderd. De verandering zit klaarblijkelijk vanbinnen.

 

Ik wil het kind weer in mezelf naar boven brengen door out-of-the-box te gaan denken. Door in de pas te lopen of in dat hokje te blijven, gaat er zoveel creativiteit, fantasie, daadkracht, enthousiasme en simpelweg plezier verloren. De kwaliteiten die wij vaak bij kinderen terugzien, zijn onze eigen vergeten kwaliteiten die in deze situaties ontdekt kunnen worden: verwondering, onbevangenheid, eerlijkheid, overgave, speelsheid en het simpelweg gewoon gaan doen.

 

Kinderen hebben van nature een enorm beeldend vermogen. Alleen door de hedendaagse digitale lawine van games, tablets, smart phones, etc. is er een indringer gekomen op die prachtige kwaliteit van hun verbeeldingskracht. Het is zo zonde dat juist die verbeeldingskracht niet meer zou worden uitgedaagd, omdat alles al is uitgedacht, ze staren alleen nog naar het voorgekauwde beeld. Waar is de creativiteit gebleven?

Anderzijds is deze groep al zo vertrouwd met deze materie, dat hier enorm veel mogelijkheden liggen om hun verbeelding voor zichzelf en ook voor anderen zichtbaar te maken. Mijn missie is geboren: een werkvorm ontwikkelen waar deze leeftijdsgroep hun krachten met de digitale vaardigheden van de 21ste eeuw kan bundelen om een nog onbegrensdere fantasie te creëren en op beeld, film en of animatie vast te leggen.

 

 

Wat

 

En daar is hij dan: “de Verderkijkdoos.” Een doos waar de fantasie onbegrensd is, waar je letterlijk mee out-of-the-box kunt gaan. Hij is gebaseerd op de ouderwetse kijkdoos, de traditionele tastbare knutsel-wereld, maar met de toevoeging van de hedendaagse digi-wereld. De twee werelden smelten in de Verderkijkdoos samen tot individuele, surrealistische, dadaïstische werelden zonder tussenkomst van Photoshop.

Met de Verderkijkdoos kunnen ze hun grote kwaliteit, creativiteit, een vermogen om iets nieuws te zien, te doen, te maken, weer ontdekken en ontwikkelen. Waarnemen, denken én doen!

 

Creativiteit heeft te maken met originaliteit, maar ook met inventiviteit en daadkracht. Een idee alleen is niets. Je moet er ook wat van maken. Met de Verderkijkdoos kun je jouw artistieke denkwijze beeldend maken. Je ontwikkelt jouw vermogen om iets van verschillende kanten te bekijken, meerdere scenario’s te verzinnen, out-of-the-box te denken en naar originelere oplossingen te zoeken. Je reflecteert vanuit verschillende perspectieven op kunst en cultuur, terwijl je zelf kunstwerkjes aan het maken bent. Creëren met media.

 

 

Missie

 

Inmiddels is een deel van mijn missie, mijn droom de Verderkijkdoos, tot leven gekomen en wordt het nu een hulpmiddel om de dromen van velen in beeld te vangen. Verderkijkdoos staat voor verder kijken, out-of-the-box gaan en de eerste indruk is niet altijd de juiste. En dat is wat past bij mijn missie: kinderen uitdagen om zichzelf en hun talenten te ontwikkelen en de wereld te ontdekken. Dit samen met ouders en leraren.

 

Verderkijkdoos creëert een belevingswereld voor een kind én ouder die warm en veilig is, maar waar juist ontdekkingen mogelijk zijn. Een wereld waar iedereen samenleeft, waar ze laten zien hoe dingen kunnen zijn of kunnen gaan, waar je mag vallen om weer op te staan, maar waar vooral het plezier, de magie, de fantasie, de glimlach centraal blijft staan. En hij is er natuurlijk voor iedereen, ongeacht waar je vandaan komt of wie je bent. Dat iedereen juist zichzelf is en kan zijn met de Verderkijkdoos is een absoluut voorrecht.

 

 

Filosofie

 

In het prille ontstaansgeschiedenis van de Verderkijkdoos zit al zo veel authentiek verhaal. Dat zoveel zegt over mijn passie en drive. Mijn fundament wordt gevormd door motto, geloof en belofte. Vanuit hier start alles, creatief of commercieel, of beiden tezamen.

ontstaan

klein impressie van mijn stand op het eindexamenexpositie LUX

in loods 6 te Amsterdam

 

 

Genieten van de fantasie, de originaliteit en de creativiteit in wonderbaarlijke creaties die met behulp van de Verderkijkdoos tot stand zijn gekomen.

 

©2018 MERLE VAN DE VEERDONK  ALL RIGHTS RESERVED

blijf up-to-date met de laatste nieuwtjes, tips en inspiratie over de Verderkijkdoos.

schrijf je in voor de nieuwsbrief
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan
ontstaan