Verderkijkdoos | waar kunst en technologie elkaar ontmoeten (groep 1 t/m 8 - VO)

 

Maak kennis met de nieuwe kunstwerkvorm: de Verderkijkdoos. Een vernieuwende kijkdoos met ‘21st-century skills’!  Waar kunst en technologie elkaar ontmoeten. Waar de hedendaagse digitale middelen samenwerken met het oude vertrouwde materiaalgevoel van papier, klei, acrylverf, kleurpotloden, knippen, plakken, collages maken. En dan uiteindelijk alles laten samenkomen in één mixed media kunstwerk.

 

Werken met de Verderkijkdoos zorgt voor een nieuwe beleving van media én van de les. De leerlingen gaan met de Verderkijkdoos op creatieve ontdekkingstocht voor alle niveaus. Het is een plek waar ze heerlijk kunnen experimenteren, waar ze hun fantasie op los kunnen laten, er geen grenzen zijn, alles mag en alles kan. De Verderkijkdoos is een prachtige manier van kunst maken. Kunst saai?! Echt niet!

 

De Verderkijkdoos sluit goed aan bij het STEAM onderwijs. Science, Technology, Engineering, Arts en Math. De kunststroming het figuratief Surrealisme is een grote inspiratie bron van de Verderkijkdoos. Surrealistische kunstenaars in spe schrikken er namelijk niet voor terug om alle mogelijk materialen te gebruiken en hiermee te experimenteren. Daarbij worden vaak de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie overschreden. Bestaande voorwerpen kunnen plotseling getransformeerd worden tot surrealistische kunst door ze in een geheel andere context te plaatsen. Surrealisten werken vanuit fantastische droombeelden en toevalligheden.

 

De Verderkijkdoos is te koppelen aan een thema dat op dat moment speelt op school.

Door middel van de Verderkijkdoos kan namelijk elk denkbaar thema omgezet worden in een stilstaand of/en bewegend beeldverhaal, die van begin tot eind is gemaakt door de kinderen zelf! Denk aan bijvoorbeeld het tot leven brengen van de tijd van Rembrandt van Rijn in een stop motion of een kijk/praatplaat maken over de winter met de lagere groepen.

Want hoe leuk is het als u uw eigen actuele kijk/praatplaten gemaakt door uw leerlingen kunt gebruiken in de groep in plaats van de standaard kijk/praatplaten?

 

 

Doel | Kunstzinnig aan de slag.

 

optische illusies, licht(projectie), stop motions, mixed media kunstwerken

 

Wat leren ze? |

Goed (leren) kijken, constructies bedenken, materiaal onderzoeken, techniek ervaren, creativiteit oefenen, de zintuigen activeren, samen werken, experimenteren, ontdekken en nadenken over kunst!

 

Aansluiting bij leergebied  |  Kunstzinnig oriëntatie | Kunst & Cultuur

                                                Kerndoelen: 54, 55, 56

 

Workshop / Les  | Verderkijkdoos

 

Tijdens deze workshop / les mogen kinderen een eigen magische wereld vormgeven. Maar voorafgaand of tijdens de workshop / les zijn er wat begin stappen te maken voordat ze aan de slag gaan met de Verderkijkdoos.

 

o De leerlingen gaan eerst in groepjes een beeldverhaal maken.

o Daarna gaan ze aan de slag om het beeldverhaal wat ze bedacht hebben ook daadwerkelijk te maken.

o En het eindresultaat presenteren ze dan in de klas.

 

Thema | elk denkbaar thema

 

Ze werken in kleine groepjes aan een beeldverhaal bij de Verderkijkdoos. Zo leren ze ook hoe je als een team samenwerkt.

 

STAP 01 | Mindmap (*1)

De kinderen gaan eerst een mindmap maken. Een gedachtenboom van woorden en tekeningen met ideeën voor hun beeld(verhaal).

 

STAP 02 | Stilstaand of bewegend beeldverhaal (*2)

Daarna bedenken ze hoe ze het verhaal willen presenteren. In een stilstaand (foto/praatplaat) of een bewegend (stopmotion) beeldverhaal.

 

STAP 03 | Personages (*3)

Hoe zien de personages eruit? De kinderen kunnen de personages knutselen of ze kunnen ook een voorwerp/speelgoed als hoofrolspeler nemen.

 

STAP 04 | Storyboard (*4)  (alleen bij een bewegend beeldverhaal)

Aan de slag met een storyboard, stripverhaal van het verhaal wat ze verzonnen hebben. Zorg dat er een duidelijk begin, midden en einde aan het verhaal zit.

 

STAP 05 | Rollen verdelen (*5)

Wie gaat wat doen? Wie maakt de foto’s? Wie welke onderdelen verplaatst? Wie houdt het verhaal in de gaten? Wie richt zich op het licht? Wie kiest de muziek uit? Wie monteert?

 

STAP 06 | Achtergrond (*6)

Maak of zoeken van hun achtergrond voor het beeldverhaal. Het maken van een achtergrond kan op allerlei manieren: Zelf een foto maken of downloaden van het World Wide Web. Of eerst knutselen, tekenen en van de tekening een foto maken die als achtergrond gebruikt op de tablet.

 

STAP 07 | Bouwen van het decor (*7)

Verzamelen van allerlei materialen om hun heen en dan zelf of samen creatief, tweedimensionaal en driedimensionaal aan de slag. Laat ze spelen met de materialen en ontdekken hoe ze dingen aan elkaar kunnen verbinden.

 

STAP 08 | Licht, composities en perspectief (*8)

Laat ze ervaren wat licht doet met het beeld. Uitproberen van filters en kijk wat ze met de sfeer doen. Spelen met vorm, composities en met perspectieven. Beelden kunnen je flink voor de gek houden.

 

STAP 09 | Foto (s) maken

Maak, na elke beweging (of elke verandering), een foto (frame)

 

STAP 10 | Muziek, achtergrondgeluid en gesproken woorden.

      (alleen bij een bewegend beeldverhaal)

Geluid bepaalt de helft van de film. Met geluidseffecten bijvoorbeeld een rinkelende telefoon, sirenes, blaffende hond), een achtergrond muziekje of voice over (gesproken commentaar) helpen om de te creëren werkelijkheid tot leven te laten komen.

 

STAP 11 | Montage (alleen bij een bewegend beeldverhaal)

Ze hebben nu héél veel foto’s, maar nog geen filmpje. Daarvoor hebben ze een computer nodig, met een programma als Windows Moviemaker (op een Microsoft-computer) of Quicktime (op de Mac).

 

STAP 12 | Presentatie

En dan zijn ze natuurlijk apetrots op hun gemaakte beeld(verhaal). Presenteer door bijvoorbeeld een expositie in een ‘museum’ te houden, of een bioscoopruimte bouwen met het digibord, kan iedereen mee genieten van de gemaakte kunstwerken en deze bewonderen?

 

STAP 13 | Beeld bespreken

Door Visual Thinking Strategies(VTS) toe te passen neem je de tijd om naar beelden te kijken en ze in groep te bediscussiëren.

 

Drie vragen die steeds gesteld worden:

1. Wat gebeurt er in dit beeld? (Vraag niet: wat zie je? Dan krijg je immers een opsomming. Je wil een verhaal om verbanden te zien)

2. Wat zie je waardoor je dit zegt? (Zo krijg je argumenten voor de interpretatie)

3. Wat gebeurt er nog meer? (Er is altijd meer te vinden)

 

Met VTS verbeteren je uiteindelijk de communicatievaardigheden van de leerlingen. Er ontstaat meer diepgang in gedachten tijdens discussies. Maar ook het vermogen om voort te bouwen op uitspraken van anderen groeit, alsook het respectvol commentaar geven op elkaar. Leerlingen voelen zich meer comfortabel om ideeën te delen, overwogen meerdere interpretaties en durven risico te nemen.

 

De magische, educatieve wereld van creativiteit met de Verderkijkdoos

 

 

educatief

 

©2018 MERLE VAN DE VEERDONK  ALL RIGHTS RESERVED

blijf up-to-date met de laatste nieuwtjes, tips en inspiratie over de Verderkijkdoos.

schrijf je in voor de nieuwsbrief
educatief
educatief
educatief
educatief
educatief
educatief
educatief
educatief
educatief